Столичният храм „Св. Димитър Солунски“ тържествено отбеляза 100 години от освещаването си

На  4 февруари, храм „Св. вмчк Димитър Солунски“ в кв. „Хаджи Димитър“, тържествено отбеляза 100 години от освещаването си. В празника се включиха десетки вярващи от цяла София.  Специални гости на събитието бяха кметът на район „Подуяне“ инж. Кристиян Христов и зам.-кметът на ресор „Култура, образование, социални дейности и спорт“ Андреа Пандулис. Духовният юбилей бе почетен с отслужването на архиерейска света Литургия, възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп. Кметът на района инж. Христов поздрави отците с юбилея и отправи пожелания за здраве и благоденствие.

В края на службата множество деца получиха причастие. След духовното тържество в църквата, на двора, край новоосветения Енорийски център за всички присъстващи бе организирана и празнична почерпка.

Църквата „Св. Димитър“  е построена през 1922 г. При бомбандировките над София е разрушена на 30.3.1944 г. През 1956 г. храмът е завършен в днешния му вид и е осветен от патриарх Кирил. Той е точно копие на храм “Св.Димитър” в Солун, но е с по-малки размери. В двора на храма се намира и параклис “Св.Димитър”, който е бил направен след разрушаването на църквата по време на бомбандировките и в него се е служило до построяването на новия храм.

Прочетете повече тук mitropolia-sofia.org

 

 

 

 

 

 

 

 


Анкета


Уважаеми съграждани, нуждаем се от вашето мнение! Какво да бъде изградено на площта на ул. „Клисура“ между Народно читалище „Иван Вазов 1912“ и 24 СУ „П. К. Яворов“ (бившият летен бар).
  • Зона за отдих
    (43%, 1809 Гласове)
  • Детска площадка
    (17%, 718 Гласове)
  • Градинка за разходка на кучета
    (40%, 1700 Гласове)
Архив Анкети
© 2020 Столична община район “Подуяне”. Всички права запазени.