Проект „Селска вила край Сердика”

Проект „Селска вила край Сердика” – проект за реставрация и консервация” по Приоритет № 8 – „Историческо наследство, социализация на недвижими паметници на културата и културни традиции на столицата”, с бенефициент Център по архитектурознание на БАН и партньор район „Подуяне”. Проекта е по-известен сред обществеността като Реставрация на Вила Рустика. През 1966 г. в местността “Герена” край София, започва изграждането на няколко панелни жилищни блока. По време на изкопните работи е разкрита най-голямата досега известна вила рустика (селска вила) край Сердика. Тя се е състояла от шест постройки с различно предназначение, разположени на площ от около 5 декара. От тях най-ценна от съвременна културна гледна точка е постройката на семейния мавзолей. Запазеният план и архитектурните детайли от тази рядко срещаща се в антична Сердика култова сграда я превръщат в ценен архитектурен паметник илюстриращ историческото,социалното и икономическото развитие на града през III-Vв. Късноантичният мавзолей в Хаджи Димитър е обявен за паметник на културата от национално значение.
Към момента тази старина не е физически недостъпна, но състоянието и не отговаря на статута и на паметник от национално значение, представляващ изключителна ценност от римско време. Социализирането на този археологически паметник би го превърнало в културна забележителност не само в рамките на квартала, но и би допринесло за изграждането на цялостния образ на антична Сердика чрез изява на културните и пластове не само в
компактното градско ядро.
На 02 август по график започна разкриването на археологическите останки.


Анкета


Уважаеми съграждани, нуждаем се от вашето мнение! Какво да бъде изградено на площта на ул. „Клисура“ между Народно читалище „Иван Вазов 1912“ и 24 СУ „П. К. Яворов“ (бившият летен бар).
  • Зона за отдих
    (43%, 1809 Гласове)
  • Детска площадка
    (17%, 718 Гласове)
  • Градинка за разходка на кучета
    (40%, 1700 Гласове)
Архив Анкети
© 2020 Столична община район “Подуяне”. Всички права запазени.