Култура

Читалища

Име Адрес Телефон

Читалище „Васил Левски”

бул. „Ботевградско шосе” № 50

02/945 55 87

На 13 май 1928 година в сградата на ул. „Орханийска” № 9 /сега „Ботевградско шосе”/ стотина ентусиазирани младежи решават да основат читалище в квартал „Подуяне”. За негов патрон избират Апостола на свободата - Васил Левски. Така в един от крайните квартали на София е зaпалeно ново огнище на просвещението. Днес читалището разполага със самостоятелна сграда със салон, две библиотеки и две детски школи по изкуствата.

Име Адрес Телефон

Читалище „Възраждане”

ул. „Подуенска” № 1а

02/846 75 59

Читалището е създадено на 03.06.1928 г. Първоначално разполага с една стая в къщата на сем. Маджарови на ул. „Подуенска” № 6 и с 30 дарени книги. Днешната сградата е построена в края на 60-те години на миналия век и се намира все още на ул. „Подуянска” в непосредствена близост до църквата „Св. Богородица”. Разполага с Голям салон със сцена и 200 места, в който се представят продукциите и концертите на школите и съставите на читалището.Библиотеката разполага с 19 000 тома литература - художествена, справочна, ученически помагала, литература изучавана в училище и др. В библиотеката са инсталирани за читателите компютър, скенер и лазарен принтер. Има интернет за всички, които ползват услугите на мрежата.Освен голям салон, читалището разполага и с малък салон за репетиции на танцовите школи и състави и три по-малки зали за осъществяване на останалите дейности.Всички художествени ръководители и преподаватели са висококвалифицирани и всеотдайни в своята работа.Читалището е издало книгата „История на Подуяне” - от древността до наши дни. Читалището разполага с:детски танцов състав за народни танци,студио за класически балет,клуб за спортни и латино танци,студио за модерен балет,театрално студио,школа за изобразително изкуство,музикална школа - класове по пиaно и китара,кино - фото клуб,школа по английски език,балетна група „Кой е по-по-най”,детска група „От 3 до 5”,/занимава децата всеки ден от 8.30 до 12.30 часа/,курсове по Български език и литература и математика за седмокласници и студио за народно пеене.

Уеб сайт на Читалище „Възраждане”

Име Адрес Телефон

Читалище „Неофит Бозвели”

ул. „Дряновски манастир” № 12

02/ 847 19 48

За патрон на читалището е избиран Неофит Бозвели - български възрожденец и основоположник на черковно националната борба на българския народ.Читалището предлага:школа по Английски език , пиано,китара,театрална школа,народни танци – деца и възрастни,модерен балет,поп, рок пеене и куклен театър – всяка събота и неделя от 11:00.

Име Адрес Телефон

Читалище „Стефан Караджа”

ул. „Гинци” №11

02/945 28 02

Читалище Стефан Караджа е действащо читалище, регистрирано под номер 1228 в Министерство на Културата на Република България. Читалището разполага с: хор „Млади сърца” , поетичен клуб „Рада” , школа по пиано , школа по модерен балет,школа по изобразително изкуство,школа по английски език, каланетика , клуб по авиомоделизъм . Библиотеката разполага с 12 000 тома.

Име Адрес Телефон

Читалище „Иван Вазов – 1912”

ул. „Макгахан” №42

02/945 65 62

Читалище Иван Вазов 1912 е действащо читалище, регистрирано под номер 807 в Министерство на Културата на Република България. Читалището предлага : школа за народни танци,школа по английски език и школа по руски език Библиотеката разполага с 20 723 тома.

Паметници на културата и Поклонически храмове

Паметници на културата:

Могилни Некрополи; /повечето унищожени сега/, като сред тях са:

Могилни Некрополи
 • 2 надгробни могили в м. „Чурешка махала”;
 • 7 тракийски надгробни могили - „Седемте могили” в северния край на квартал „Левски”. Едната е разкопана при строежа на бул. „Вл. Вазов” в 1983 г. oт К.Григорова от Музея за история на София. Други 3 днес са запазени в паркова среда в пространството между блоковете на жк „Левски Г”.
 • Римска вила - крайградско имение от ІІІ-нач. на V век (villa rustica) - в м. „Подуенско пладнище”, дн. кв. „Стефан Караджа” по дн. Улица „Гинци”. Открита е през 1966 г. при строеж на нови жилищни блокове. Комплекс от 6 жилищни и стопански сгради, задно с римска семейна гробница - засводен мавзолей от ІІІ век. В една от сградите е намерено монетно съкровище – гърне с над 250 римски сребърни монети (от Антонин Пий до Траян Деций), укрито при опасност по време на готското нашествие в Тракия в 250-251г.

Поклонически храмове:

Име Адрес Телефон

Църква „Свети Димитър”

ж.к. „Хаджи Димитър”, ул. „Васил Петлешков” № 70

02/840 18 30

Църква „Свети Димитър”

Църквата е построена през 1922 г. При бомбандировките над София е разрушена на 30.3.1944 г. През 1956 г. храмът е завършен в днешния му вид и е осветен от патриарх Кирил. Той е точно копие на храм „Св.Димитър” в Солун, но е с по-малки размери. Има два етажа и странични балкони към вътрешността на храма, които се поддържат от 12 колони. Има един Св.престол. Има притвор и кула извън храма, където е камбанарията. Централната част на църквата е изографисана от художника Николай Шелехов през 1967 г., а страничните балкони и двата параклиса в горната част са работа на Николай Ростовцев през 1971 г. В двора на храма се намира и параклис „Св.Димитър”, който е бил направен след разрушаването на църквата по време на бомбандировките и в него се е служило до построяването на новия храм. Малките параклиси в храма не са осветени.

Име Адрес Телефон

Православен храм „Света Богородица”

ж.к. „Суха река”, ул. „Черковна” - запад

02/846 54 59

Православен храм „Света Богородица””

Православният храм „Света Богородица” е построен през 1881-1882 с дарения от жителите на село Подуене и околните селища. Тя е кръстообразна, с 3 купола, двете отпред – слети. Строена е от слатинските майстори Мите, Стойко, Малин, Димитър, Божин, Тоте и Андон, за които напомня вградената високо на южната стена на църквата каменна плоча. Живописта е дело на самоковеца Иван Доспевски (син на Димитър Зограф), завършена 1889 г. Освещаването е станало лично от софийския митрополит Мелетий през 1883 г. През м. октомври 1912 г. Пейо Яворов, преди да замине за фронта в Македония, се венчава за своята любима Лора Каравелова. През 2007г. тържествено е отбелязана и 125-годишнината от построяването на храма.

Име Адрес Телефон

Параклис „Св.Георги”

ж.к. „Суха река”, Спортен комплекс Герена

02/846 54 59

Параклис „Св.Георги”

Параклисът е построен по повод 60-годишнината от рождението на легендата на „сините” Георги Аспарухов - Гунди от фондация „Левски спорт” заедно със спортния и с футболния клуб на „сините” .

Храм „Св. Ап. Йоан Богослов”

Храм „Св. Ап. Йоан Богослов” – жк „Левски Г”. Строежът на храма е завършен през пролетта на 2009г. с дарения от обществеността на район „Подуяне”.

Култура

ФЕСТИВАЛ „ДА ПОДКРЕПИМ ТОЛЕРАНТНОСТТА С МУЗИКА И ТАНЦИ“Коледна благотворителност 2018г.


ФЕСТИВАЛ „ ПАЗИМ БЪЛГАРСКИТЕ ТРАДИЦИИ 2018“


ПОЧИТ ЗА ЛЕВСКИ


Тържествен концерт по случай Деня на народните будители – 01.11.2017г.Международен фестивал за поп и рок музика София 2017


Прожекция на филма TILT в парк "Герена"


Кино в квартала - безплатна прожекция на филма Тилт в Парк ГеренаАнкета


Уважаеми съграждани, нуждаем се от вашето мнение! Какво да бъде изградено на площта на ул. „Клисура“ между Народно читалище „Иван Вазов 1912“ и 24 СУ „П. К. Яворов“ (бившият летен бар).
 • Зона за отдих
  (43%, 1809 Гласове)
 • Детска площадка
  (17%, 718 Гласове)
 • Градинка за разходка на кучета
  (40%, 1700 Гласове)
Архив Анкети
© 2020 Столична община район “Подуяне”. Всички права запазени.