Защита на населението За района Административни услуги Технически услуги
Столична община - район

Студенти от Националната художествена академия твориха в 199 ОУ „Св. Апостол Йоан Богослов“

Студенти от Националната художествена академия твориха в 199 ОУ „Св. Апостол Йоан Богослов“ 
Проектът ''Да изградим ума си чрез изкуство’’е свързан с реализирането на стенописи в района на 199 ОУ „ Св. Апостол Йоан Богослов”. Идейните проекти са дипломни работи на студенти от Националната художествена академия. Реализирани са две художествени творби, като едната е на входа на училището, видима не само за учащите и техните родители, а и за жителите на квартала, другата обхваща пространството пред залата по хореография, където се провеждат часове по български народни танци. 
Творчески проект № 1 " Гласът на чановете - фолклор" е осъществен от Валя Георгиева. Идеята на проекта за стенопис е да покаже българският танц като част от българските традиции, водейки началото си от народните обичаи и символика.
Темата е представена по абстрактно-декоративен начин, в който водещо е усещането за народния танц с характерни елементи от българския фолклор и народно творчество- обредния хляб, различни шевици и нестинарките като символ на най-древният български танц.
Творчески проект № 2 „ Знанието“ е на Виктория Ризова. Концепцията на паното е свързана със слънцето като символ на сила, светлина, просвета и пчелните кутийки—на труда. Изображенията се намират от двете страни на главния вход, така че да създават усещането на децата и родителите, че пристъпват в свят с ясен път към знанието.
Проектът ''Да изградим ума си чрез изкуство’’е реализиран с финансовата подкрепа на Столична програма „Култура“ 2015.

<< Назад